Sentinel-5P luchtkwaliteitsdata beschikbaar

Sentinel-5P luchtkwaliteitsdata beschikbaar

Sinds 26 januari 2021 kan u via onze Terrascope web services ook Sentinel-5P-luchtkwaliteitsdata raadplegen. Het Tropospheric Ozon Monitoring Instrument (TROPOMI) aan boord van de Sentinel-5P-satelliet observeert dagelijks een groot aantal atmosferische componenten (o.a. aerosolen, wolken en spoorgassen) en verschaft waardevolle luchtkwaliteitsdata met een ongeziene resolutie van 3,5 x 5,5 km² op globale schaal. Deze nieuwe data is interessant voor verschillende toepassingen waaronder:

  • monitoring van de luchtverontreiniging
  • bepalen van de impact op de vegetatie en de volksgezondheid 
  • verbeteren van luchtkwaliteitsmodellen
  • opmaken van luchtvaartwaarschuwingen
  • opvolgen van scheepsemissies

 

Luchtkwaliteit krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Zowel menselijke (uitstoot van fossiele brandstoffen door het wegverkeer en de industrie) als natuurlijke emissies (bv. Bosbranden, vulkanische activiteit) veroorzaken ernstige problemen voor zowel de menselijke als de natuurlijke leefomgeving, van lokale tot globale schaal. Daarom is continue en nauwkeurige luchtkwaliteitsmonitoring met behulp van satellieten erg belangrijk.

We zijn daarom ook zeer verheugd om deze luchtkwaliteitsdata via onze Terrascope services aan te bieden! Via de Terrascope EO viewer kan u de dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse gemiddelde NO2- en CO-hoeveelheden bekijken, verschillende datums met elkaar vergelijken en het verloop van NO2 en CO in de tijd voor uw eigen interessegebied analyseren.

Ontdek de Sentinel-5P-data zelf via onze Terrascope EO viewer of raadpleeg meer gedetailleerde informatie over de NO2- and CO-dataproducten in het Terrascope Documentation Portal.

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!