Services

Onze services: reik hoger en graaf dieper met satellietdata

Onze gratis viewer is uw toegang naar een wereld van satellietdata in uiteenlopende gedaantes. Daarnaast bieden we ook extra services. Zo kunt u snel en eenvoudig met de gegevens aan de slag en integreert u ze vlot in uw vertrouwde software. Kies voor

 • EOplaza – een gebruiksvriendelijk platform voor EO-producten en diensten
 • Web services – protocollen om beelden te downloaden en in GIS-pakketten te integreren
 • Notebooks – programmeeromgeving om snel data op te vragen en te bewerken
 • Virtual Machines – externe computer waarmee u data bekijkt en bewerkt in de cloud
 • Data access – rechtstreekse toegang tot satellietdata
   

EOplaza – onbeperkt diensten uitbreiden

Terrascope verbetert voortdurend zijn EO-diensten om aan de behoeften van onze eindgebruikers te blijven voldoen. Met de Terrascope EOplaza kunnen we onze diensten onbeperkt uitbreiden en vraag en aanbod nog beter op elkaar afstemmen.

De Terrascope EOplaza is een innovatief platform waarop u snel en eenvoudig verschillende EO-producten en -diensten kan raadplegen of aanbieden. Op deze manier kunnen we eindgebruikers en dienstverleners ook dichter bij elkaar brengen. Voor eindgebruikers is het een gebruiksvriendelijk platform om EO-diensten te ontdekken. Voor dienstverleners is het een veilige omgeving om hun diensten snel en eenvoudig aan te bieden aan een globale gemeenschap.

Als eindgebruiker krijgt u:  

 • Snel en eenvoudig toegang tot een waaier van EO-diensten 
 • Kwalitatieve EO-diensten aan transparante tarieven 
 • Extra verwerkingskracht tegen een marktconforme en transparante prijs, bovenop onze basis en gratis Terrascope beeldverwerkingsdiensten

Als dienstverlener kan u: 

 • Gebruik maken van het Terrascope EOplaza businessmodel om uw kosten te beperken 
 • Uw eigen toegevoegde waarde aandeel bepalen 
 • Gebruik maken van professonele ondersteuning om uw diensten vlot te implementeren 
 • Meer potentiële gebruikers bereiken door uw diensten aan te bieden aan de Terrascope-gemeenschap die al duizenden eindgebruikers bevat

Web services – Snel aan de slag met Sentinel-2

Deze OGC-protocollen (Open Geospatial Consortium) helpen u om beelden te downloaden en in GIS-pakketten op te nemen voor verdere analyse.

 

1. Satellietdata in tegelvorm

Met OGC WMTS (Web Map Tile Service) vraagt u satellietdata van een gebied efficiënt op in de vorm van kleine tegels. Dat is vooral interessant wanneer u ze wilt gebruiken voor uw GIS-analyse (in QGIS) of wanneer u zelf een applicatie wilt ontwikkelen.

 

ontdek OGC WMTS

2. Beelden van willekeurige grootte

Met OGC WMS (Web Map Service) vraagt u Sentinel-2-beelden van een willekeurige grootte (bijvoorbeeld 2.000 pixels) op in 1 keer, dus niet met tiles. Daarna integreert u ze in uw GIS-pakket en kunt u ze inzetten voor onderbouwde beslissingen rond onder meer infrastructuur en ruimtelijke ordening.

 

ontdek OGC WMS

3. Satellietbeelden in TIFF of GeoTIFF

Met OGC WCS (Web Coverage Service) downloadt u satellietbeelden via de webserver en krijgt u de bestanden opgestuurd in het gewenste formaat: TIFF of GeoTIFF. Dat is handig wanneer u de data zelf wilt bewaren.

Opgelet: voor deze service hebt u een login nodig.

 

De OGC WCS is tijdelijk niet beschikbaar.
 

Notebooks

Duik data op in de code

Webomgeving op VITO-server waarin u rechtstreeks met satellietdata kunt werken.

 • Ga met de gegevens aan de slag in de programmeertaal die u kent.
 • Spoor de data die u nodig hebt vlot op in de code en exporteer die.
 • Werk niet alleen in de code, maar voeg ook uitleg over die code toe. Dat is handig voor opleidingen in secundair en hoger onderwijs.

Virtual Machines

Raadpleeg gegevens in de cloud

Virtuele computers op de VITO-server die alle satellietdata lokaal beschikbaar maken en waarop een aantal open-source applicaties geïnstalleerd zijn – QGIS bijvoorbeeld.

 • Begin de data meteen te analyseren.
 • Verlies geen tijd: u hoeft niet te wachten tot de data gedownload zijn.
 • Spaar een investering in extra opslagruimte en computers uit (want satellietbeelden vragen heel wat diskruimte en rekenkracht).
 • Download uw analyse in een vlot hanteerbaar formaat
   

De standaard capaciteit van een gratis VM is 4 cores en 8 GB RAM en 80 GB HDD schijfruimte
Indien u meer capaciteit nodig hebt kan u gebruik maken van ESA's NoR. Klik hier voor meer info. 

Opgelet: om een VM aan te vragen hebt u een login nodig. Klik op "inloggen" in het menu bovenaan om u aan te melden of te registeren.

Data access – Satellietgegevens om zelf te bewerken

De viewer biedt u snelle toegang tot Sentinel-beelden. Na een zoekopdracht, kunt u het tabblad ‘Export’ een png-afbeelding, een timelapse-GIF of de originele data downloaden.
Wilt u zelf bewerkingen doorvoeren? Dan kunt u de satellietdata ook rechtstreeks opvragen. Dat doet u dan via ons dataportaal.

Data van Sentinel-1

Verken radardata die continu worden verzameld, ook ’s nachts en bij bewolking. Dat is bijvoorbeeld handig om de hulpverlening tijdens extreem weer te ondersteunen.
 

 

raadpleeg Sentinel-1

Data van Sentinel-2

Krijg een nieuw perspectief op land en vegetatie met de optische data van Sentinel-2. De multispectrale beeldsensor maakt brede beelden tot 290 km mogelijk, met een resolutie tot 10 meter.

 

raadpleeg Sentinel-2

Data van Sentinel-3

Oceanen, land, ijs en atmosfeer. Dat zijn de domeinen waarin de data van Sentinel-3 uitblinkt. De gegevens helpen om wereldwijde evoluties op de voet te volgen.
 

 

vanaf 2020 beschikbaar

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!