WorldCover
Globale landbedekkingskaart met een resolutie van 10 m
Het monitoren van veranderingen in de wereldwijde bodembedekking is essentieel voor het beheer van het natuurlijke kapitaal van de aarde, zoals bodems, bossen, watervoorraden en biodiversiteit. Gezien de veranderende situatie van dit natuurlijk kapitaal, is de behoefte aan tijdige, nauwkeurige en hoge resolutie informatie over landbedekking dringender dan ooit.
In oktober 2021 heeft het WorldCover-consortium een gloednieuwe en vrij toegankelijke wereldwijde landbedekkingskaart uitgebracht met een resolutie van 10 m voor 2020, gebaseerd op zowel Sentinel-1- als Sentinel-2-gegevens. Een jaar later bracht het WorldCover-team WorldCover 2021 uit, een nieuwe en verbeterde versie van het product voor 2021 met een nog hogere kwaliteit! U kunt onderstaande gegevens bekijken en downloaden via de Terrascope online viewer. Toegang tot gebiedsstatistieken of vergelijkingen tussen landen of regio’s kan via de WorldCover online viewer. Terrascope biedt de WorldCover prodcuten mee aan om het gebruik van deze waardevolle data te stimuleren en verhogen.
Sinds juni 2023 heeft u ook toegang tot de jaarlijkse composieten van WorldCover, een reeks jaarlijkse mediaan- en percentielcomposieten met een resolutie van 10 m, afgeleid van de Copernicus Sentinel-1- en Sentinel-2-archieven, voor de jaren 2020 en 2021. De producten zijn beschikbaar in de WorldCover viewer. in de Terrascope viewer en via de Terrascope WMS-service.
WorldCover Map
- Wereldwijde dekking
- Landbedekkingskaart voor 2020 en 2021
- Ruimtelijke resolutie van 10 m
- 11 bodembedekkingsklassen
- Extern gevalideerde algehele nauwkeurigheid van 74,7 - 76,7 %
Globale jaarlijkse composieten
- Kleuren- en kleurinfraroodafbeelding
- Sentinel-2 RGBNIR composiet
- Sentinel-2 SWIR composiet
- Sentinel-2 NDVI composiet
- Sentinel-1 GAMMA0 composiet
Copernicus Land Monitoring service
Samenwerking van satellieten en sensoren
Copernicus Land Monitoring Service combineert data van satellieten met gegevens van sensornetwerken op het aardoppervlak. Dat resulteert in actuele geografische informatie, bedoeld voor onder meer water- en bosbeheer, landbouw en voedselveiligheid, natuurbehoud en ruimtelijke planning.
LAI
- staat voor Leaf Area Index
- toont de bladeroppevlakte per vierkante meter grondoppervlakte
- synthese van observatie over 10 dagen
- resolutie 300 meter (1px = 300x300m)
fAPAR
- staat voor Fraction of Absorbed Photosynthetically Active Radiation
- toont de fotostnthese-activiteit van groene vegetatie
- synthese van observatie over 10 dagen
- resolutie 300 meter (1px = 300x300cm)
Copernicus Digitaal Hoogtemodel
Driedimensionale (3D) weergaven van het aardoppervlak
Het Copernicus Digital Elevation Model is een op pixels gebaseerde weergave van de topografie van het grondoppervlak ten opzichte van de geoïde van het Earth Gravitational Model 2008. Het bestrijkt alle landmassa’s, inclusief gebouwen, infrastructuur en vegetatie, en wordt gebruikt voor geocorrectie van satellietbeelden en als gegevensbron voor bv. hydrologische modellering en rampenrisicobeheer.
De Copernicus DEM wordt geleverd in 3 verschillende instanties, genaamd EEA-10, GLO-30 en GLO-90, die verschillende resoluties, verschillende geografische reikwijdten en verschillende formaten hebben. Binnen Terrascope bieden we toegang tot de twee publiek beschikbare versies, van de Copernicus DEM, GLO-30 and GLO-90. Het wordt geleverd in tegels van 1° breedtegraad en 1° lengtegraad, en in Cloud Optimized GEOTIFF-formaat.
GLO-90
- Wereldwijde dekking
- Puntafstand van ongeveer 90 m
GLO-30
- Bijna wereldwijde dekking
- Puntafstand van ongeveer 30 m