Welke gewassen staan er op onze akkers? Het antwoord op die vraag is cruciaal om landbouwers, industrieën en overheden te ondersteunen. Cropmap geeft dat antwoord. De kaart combineert satellietgegevens met artificiële intelligentie en toont zo in enkele muisklikken welke gewassen waar groeien.
Cropmap maakt vroeg in het groeiseizoen al een inschatting van welke gewassen waar worden geteeld door akkers te bestuderen met satellietbeelden. De kaart focust op de belangrijkste gewassen in België: maïs, wintertarwe, wintergerst, aardappelen en bieten. Ze toont ook welke velden grasland zijn, waar er fruitbomen staan, en waar er wellicht een minder voorkomend gewas wordt geteeld.
Cropmap geeft een inschatting van het Belgische landbouwlandschap en toont welke gewassen op de velden staan vóór het Department Landbouw en Visserij die informatie vrijgeeft.
Op internationaal niveau kan Cropmap helpen om de voedselbevoorrading te verzekeren.
Cropmap biedt inzichten voor:
Cropmap voor België was in juli 2019 al 92 procent accuraat. Toeleveranciers krijgen zo tijdig een waardevol inzicht in de landbouw.
In 2018 detecteerde Cropmap 796 460 individuele landbouwpercelen in België van minstens 0,25 ha. Dankzij de procedure wordt elk perceel automatisch afgelijnd.
Uit de Cropmap kunnen we afleiden dat 4,7 % van onze Belgische landbouwgronden aardappelvelden zijn.
De radardata van Sentinel-1 garanderen bruikbare informatie over gewassen bij alle weersomstandigheden. Ze leveren ook informatie over de structuur en het vochtgehalte van bodem en gewassen.
De multispectrale beelden van de satelliet Sentinel-2 tekenen de perceelgrenzen af op de gewaskaart en bieden het hele seizoen lang inzicht in de biofysische activiteit van de gewassen. Die informatie is cruciaal om gewastypes te kunnen herkennen.
De CropSAR-technologie maakt het mogelijk om de status van gewassen op regelmatige basis te monitoren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. CropSAR gebruikt de radardata van Sentinel-1 voor observaties tijdens cruciale fases in de plantengroei.