Cropmap: nooit meer gissen naar gewassen

Welke gewassen staan er op onze akkers? Het antwoord op die vraag is cruciaal om landbouwers, industrieën en overheden te ondersteunen. Cropmap geeft dat antwoord. De kaart combineert satellietgegevens met artificiële intelligentie en toont zo in enkele muisklikken welke gewassen waar groeien.

Wat wordt waar geteeld?

Cropmap maakt vroeg in het groeiseizoen al een inschatting van welke gewassen waar worden geteeld door akkers te bestuderen met satellietbeelden. De kaart focust op de belangrijkste gewassen in België: maïs, wintertarwe, wintergerst, aardappelen en bieten. Ze toont ook welke velden grasland zijn, waar er fruitbomen staan, en waar er wellicht een minder voorkomend gewas wordt geteeld. 

Landbouwlandschap in kaart

Cropmap geeft een inschatting van het Belgische landbouwlandschap en toont welke gewassen op de velden staan vóór het Department Landbouw en Visserij die informatie vrijgeeft.

Op internationaal niveau kan Cropmap helpen om de voedselbevoorrading te verzekeren.
Cropmap biedt inzichten voor:

  • toeleveranciers aan landbouwers
  • consultancybedrijven
  • internationale voedselorganisaties
  • overheden van landen zonder adequate landbouwdata
     

 

 

zoek akkers via cropmap

  1. Akkers vinden met een eenvoudige zoekopdracht
    Raadpleeg de Belgische Cropmap (voor 2018 en 2019) eenvoudig via app.watchitgrow.be/cropmap. U kunt een akker zoeken op adres of handmatig inzoomen. Dankzij deep learning-technieken toont de app welke gewassen er groeien. Cropmap combineert daarvoor optische satellietgegevens en radardata.
     
  2. Toelevering in de landbouw stroomlijnen
    Toeleveranciers in de landbouw weten het best zo snel mogelijk hoeveel voorraad ze van voedingsstoffen moeten inslaan. Dat kan alleen als ze weten welke gewassen er worden verbouwd. Cropmap vertelt hen dat vroeg in het seizoen. De applicatie WatchITgrow – die ook gebruikt maakt van CropSAR-technologie – toont nog meer details over de geteelde gewassen. Dat helpt om de groei op de voet te volgen en bij te sturen.
     
  3. Ondersteuning bieden voor voedselvoorziening
    De Belgische overheden volgen nauwgezet op welke gewassen er groeien. In andere regio’s van de wereld is het vaak gissen naar wat er wordt verbouwd. Cropmap levert daarom essentiële informatie voor landen die het vandaag nog zonder registratiesystemen moeten doen. Met Cropmap kunnen ook zij de gewasrotatie opvolgen en de oogsten voorspellen.  

Wat wint u bij Cropmap

  • Krijg vroeg in het seizoen inzicht in het Belgische landbouwlandschap
  • Weet exact waar welke gewassen groeien
  • Stem de voorraad van voedingsstoffen voor gewassen tijdig af op de vraag
  • Hou de rotatie van gewassen nauwgezet in de gaten
  • Schat in wat het risico op contaminatie is door andere gewasvariëteiten op naburige velden
  • Krijg extra ondersteuning bij de implementatie van het Europese Landbouwbeleid (CAP)
     

Kerncijfers

92%

accuraat

Cropmap voor België was in juli 2019 al 92 procent accuraat. Toeleveranciers krijgen zo tijdig een waardevol inzicht in de landbouw.

796 460

percelen

In 2018 detecteerde Cropmap 796 460 individuele landbouwpercelen in België van minstens 0,25 ha. Dankzij de procedure wordt elk perceel automatisch afgelijnd. 

4,7 %

aardappelvelden

Uit de Cropmap kunnen we afleiden dat 4,7 % van onze Belgische landbouwgronden aardappelvelden zijn. 

Producten en services

Sentinel-1 Portfolio reference

Sentinel-1

De radardata van Sentinel-1 garanderen bruikbare informatie over gewassen bij alle weersomstandigheden. Ze leveren ook informatie over de structuur en het vochtgehalte van bodem en gewassen

Sentinel-2 portfolio reference

Sentinel-2

De multispectrale beelden van de satelliet Sentinel-2 tekenen de perceelgrenzen af op de gewaskaart en bieden het hele seizoen lang inzicht in de biofysische activiteit van de gewassen. Die informatie is cruciaal om gewastypes te kunnen herkennen. 

CropSAR porfoltio reference

CropSAR

De CropSAR-technologie maakt het mogelijk om de status van gewassen op regelmatige basis te monitoren, onafhankelijk van de weersomstandigheden. CropSAR gebruikt de radardata van Sentinel-1 voor observaties tijdens cruciale fases in de plantengroei

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!