Impact van de Sentinel-1B anomalie

Impact van de Sentinel-1B anomalie op onze producten en diensten

Op 23 december 2021 om 06:53 UTC heeft er zich aan boord van de Copernicus Sentinel-1B satelliet  een anomalie voorgedaan waardoor de satelliet enkele maanden niet beschikbaar zal zijn. Eind februari, na 2 maanden onderzoek, kondigde ESA aan dat de anomalie te wijten is aan het opnieuw activeren van zowel de hoofd- als redundante stroomregelaars die stroom leveren aan het SAR-elektronicasubsysteem. Hoewel de satelliet in zijn omloopbaan onder controle is, worden er voor nog minstens enkele maanden geen nieuwe data verwacht.
Graag geven we je een samenvatting van de impact op de Sentinel-1-gerelateerde diensten die wij leveren:
 

  • GRD producten in Terrascope: geen wijziging, sigma0 waarden worden routinematig berekend voor (enkel) de Sentinel-1A beelden 
  • Coherentie in Terrascope: het unieke 6-daagse coherentieproduct dat beschikbaar is in de Terrascope-viewer kan alleen worden geleverd door zowel Sentinel-1A als Sentinel-1B beelden te gebruiken. Om die reden zijn we vanaf 23 december 2021 overgestapt op een coherentieproduct van 12 dagen.  
  • CropSAR-service: de CropSAR-service combineert zowel Sentinel-1 als Sentinel-2-gegevens, waardoor we door de wolken kunnen kijken, meer waarnemingen kunnen gebruiken en daarom de inspanningen voor landbouwmonitoring kunnen opschalen. Er is een gedetailleerde analyse gedaan waarbij rekening is gehouden met verschillende scenario’s tussen de beschikbaarheid van Sentinel-1 en Sentinel-2. We concludeerden dat de CropSAR-service volledig operationeel kan blijven met ongeveer één Sentinel-1-waarneming per maand, zo lang er Sentinel-2-gegevens beschikbaar zijn.   


Hoewel een herstart van Sentinel-1 nog niet is uitgesloten, moeten de gebruikers van Sentinel-1B rekening houden dat de satelliet voor langdurige periode (enkele maanden) geen nieuwe data zal aanleveren. In de tussentijd zal ESA zeer gedetailleerd onderzoek voortzetten met betrekking tot het satellietstroomsysteem in de hoop de satelliet weer operationeel te krijgen.

 

ontdek meer

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!