Leer meer over aardobservatie via nieuwe STEM lesmodule

Continu een blik op onze Aarde

Klimaatverandering, duurzaamheid, ecologie, … het zijn allemaal enorm belangrijke thema’s. Maar hoe kunnen we onze samenleving duurzamer maken om onze planeet gezond en leefbaar te houden? Om de juiste acties te ondernemen, moeten we eerst weten hoe de Aarde er vandaag voor staat. Via deze STEM lesmodule kunnen jongeren snel en eenvoudig ontdekken welke rol aardobservatie hierin betekent.

We hebben de dag van vandaag ontzettend veel informatie ter beschikking. Ook over onze planeet! Via aardobservatie, ofwel ‘remote sensing’, kunnen we onze Aarde continu monitoren. Met behulp van satellieten, drones, lucht- en grondsensoren, en innovatieve beeldverwerking kunnen we o.a. zien hoe (snel) ons klimaat verandert, wat het effect is van plastiekvervuiling op onze oceanen, hoe het gesteld is met onze luchtkwaliteit of met de groei en gezondheid van onze gewassen, en nog zo veel meer.

Om onze jonge generatie kennis te laten maken met deze fascinerende wereld van remote sensing stelt VITO een gloednieuwe STEM lesmodule ter beschikking. Experten Carolien Toté en Kristof Van Tricht leggen uit wat er achter de schermen gebeurt om bijvoorbeeld van ruwe satelliet- of dronebeelden tot kant-en-klare informatie te komen die gedeeld kan worden met landbouwers, hulpverleners, wetenschapper, beleidsmaker of zelfs aan jou via je smartphone.

De STEM lesmodule richt zich vooral op leerkrachten en leerlingen van de 3de graad van het secundair onderwijs (15-plussers ASO, BSO, TSO en KSO). De leerlingen komen op een eenvoudige en laagdrempelige manier meer te weten over:

  • Voor wie of wat is aardobservatie belangrijk?
  • Hoe verwerken we de gegevens tot objectieve informatie?
  • Hoe kan je zelf aardobservatiegegevens raadplegen of zelf analyseren?
  • De opmars van artificiële intelligentie of deep learning 
  • Enkele operationele toepassingen (klimaatverandering, luchtwaliteit, landbedekking, voedselvoorziening, ... )
     

Leerkrachten kunnen – al dan niet begeleid door de mensen van GoodPlanet – de les in de klas aanbieden of men kan ook langsgaan bij Vitopolis in Mol. Bij Vitopolis kunnen de leerlingen verschillende onderzoekstopics verkennen onder begeleiding van GoodPlanet. Ze komen bijboorbeeld alles te weten over aardwarmte maar ook hoe aardobservatie ons helpt naar een duurzame toekomst. Ontdek meer en plan een bezoek op https://vito.be/nl/stem/aardobservatie.

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!