Verbeterde PROBA-V data beschikbaar

PROBA-V collectie 2 beschikbaar

Vanaf vandaag is de  langverwachte verbeterde PROBA-V data, namelijk Collectie 2 (C2) beschikbaar. Deze waardevolle datasets zijn opnieuw verwerkt om de datakwaliteit en het gebruik ervan te verbeteren.

De verwerking is gewijzigd om de algehele productkwaliteit te verbeteren:

 • Algoritme voor wolkendetectie 

  Er wordt een op Multi-Layer Perceptron (MLP) gebaseerd neuraal netwerkalgoritme toegepast, onafhankelijk van aanvullende gegevens, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering in vergelijking met de Collection 1-wolkendetectie voor alle ruimtelijke resoluties.

 • Kalibratieparameterbestanden voor radiometrische instrumenten (ICP)
  De absolute kalibratie- en egalisatiecoëfficiënten werden bijgewerkt, evenals enkele interbandcorrecties op de BLUE- en SWIR-kanalen.
   
 • Atmosferische correctie 
  De dataset Modern-Era Retrospective analysis for Research and Applications, versie 2 (MERRA-2) Aerosol Optical Thickness (AOT) wordt gebruikt als invoer voor de atmosferische correctie. Verder wordt met behulp van deze AOT-gegevens het meest geschikte aerosolmodel geselecteerd.

Gebruik en de integreerbaarheid verbeteren

 • CEOS Analysis Ready Data for Land (CEOS-ARD) compliancy 

  PROBA-V Collection 2-gegevens zijn CEOS-ARD-conform verklaard voor de Top-of-Canopy-producten, wat betekent dat ze voldoen aan een reeks nauwkeurigheidseisen, dat essentiële correcties werden toegepast en dat de metadata van de producten in een bepaald formaat werden gestructureerd. 

    

 • Data formaat
  Voor Collection 2 wordt de nieuwe Cloud Optimized GeoTIFF-standaard, die compatibel is met standaard GeoTIFF, gebruikt naast het reguliere HDF5-bestandsformaat. Het gebruik van dit nieuwe formaat vereenvoudigt de bestandsverwerking en datavisualisatie in cloudomgevingen.
   
 • Nieuwe online catalogus en viewer 

  Gegevens van PROBA-V Collectie 2 zijn gemakkelijk doorzoekbaar met behulp van de OpenSearch Catalogue for Remote Sensing (OSCARS). Daarnaast ondersteunt de catalogus ook een STAC API. Deze catalogus heeft een verbeterde gebruikersinterface, die het beste van PROBA-V's Mission Exploitation Platform combineert (zoals tijdreeksen en weergave) om een naadloze gebruikerservaring te bieden en de gegevens van Collectie 2 efficiënt te analyseren. 

    
   

De hierboven vermelde wijzigingen hebben een invloed op alle gegevens van niveau 2A en niveau 3 bij alle resoluties (100 m, 300 m en 1 km) voor de operationele periode van de missie, van 16 oktober 2013 tot 30 juni 2020.

Een uitgebreid validatierapport tegen collectie 1 en externe datasets vindt u hier. De bijgewerkte gebruikershandleiding voor Collection 2 vindt u hier.

Updates PROBA-V MEP platform

De gegevens van Collectie 1 zullen geleidelijk verdwijnen vanaf 28 mei 2023 en zullen niet meer toegankelijk zijn via de verschillende interfaces.

Ten slotte zal het PROBA-V MEP-platform door de wijziging naar Collection 2 ook enkele updates ondergaan: 

 • De Collectie 1 OGC WMS- en WMTS-lagen worden na 28 mei 2023 uitgefaseerd 
 • De Time Series Viewer zal opgaan in de functionaliteiten van de nieuwe viewer. De Time Series Viewer zal dus ook niet meer beschikbaar zijn vanaf eind maart 2023
 • De ASB-framework loopt af op 31 mei 2023 en wordt vanaf die datum afgebouwd

Toegang tot de verbeterde data

Collectie 2 is vrij beschikbaar vanaf 28 maart 2023 via de volgende interfaces:


Collectie 1 blijft tot 2 mei 2023 beschikbaar voor download via het legacy webportaal www.vito-eodata.be, waarna deze collectie buiten gebruik wordt gesteld.

Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren via de servicedesk op helpdeskticket@vgt.vito.be 

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!