Het SARSAR-project gebruikt Sentinel-1 (SAR) en Sentinel-2 gegevens binnen een operationeel hulpmiddel om automatisch verwaarloosde of onderbenutte gronden (brownfields) op te volgen. Satellietbeelden maken het mogelijk om veranderingen quasi in realtime te detecteren en zo brownfield herontwikkeling te ondersteunen.
Voor stedenbouwkundige doeleinden beheert Wallonië een inventaris van verlaten terreinen die kunnen worden herbestemd. Deze terreinen zijn meestal voormalige industriegebieden die in hun huidige staat een afbreuk doen aan het stedelijke canvas, maar ze bieden ook een opportuniteit voor een duurzame stedelijke planning. Een volledige update van deze inventaris van meer dan 2200 terreinen, verspreid over het hele grondgebied is zeer tijdrovend en duur, maar essentieel om de betrokken belanghebbenden up-to-date informatie te verstrekken. Jaarlijks wordt echter slechts 10 % van de terreinen geheel of gedeeltelijk geherwaardeerd.
Het doel van het SARSAR-project is om een tool te ontwikkelen om deze terreinen automatisch op te volgen met behulp van Sentinel-1 radar (SAR) en Sentinel-2 optische beelden, om op die manier veranderingen te detecteren, doelgerichte acties te ondernemen en terreinbezoeken beter te kunnen selecteren en inplannen.
Het project maakt gebruik van de complementariteit van Sentinel-1-radar-gegevens (SAR) en de multispectrale beeldvorming van de Sentinel-2-satelliet. Aan de ene kant is Sentinel-1 gevoelig voor variaties in vorm, hoogte en watergehalte. Aan de andere kant kunnen de optische Sentinel-2-beelden veranderingen in landgebruik identificeren en classificeren.
De frequentie waarmee beide satellieten gegevens aanleveren (elke 2 à 3 dagen voor Wallonië) en het feit dat de gegevens vrij beschikbaar zijn, maakt dat deze beelden heel interessant zijn om veranderingen op regionaal niveau automatisch te detecteren.
Enkele toepassingsvoorbeelden:
Het SARSAR-project heeft een innovatieve en automatische tool ontwikkeld voor de tijdreeksanalyse op basis van Sentinel-1 en Sentinel-2-gegevens. De technische voordelen van deze tool zijn
De methodologische ontwikkeling opent ook deuren naar nieuwe en talrijke toepassingen dankzij de volgende voordelen:
"De door SARSAR geproduceerde gegevens markeren brownfields waar de kans op verandering groot is, waardoor we de planning van veldbezoeken kunnen optimaliseren. Dit stelt ons in staat om de actualisering van de inventaris efficiënter en goedkoper te beheren, wat een duurzame stadsplanning ten goede komt."
Een gegarandeerde observatie om de 2 à 3 dagen, met specifieke aandacht voor veranderingen in vorm en watergehalte
Een multispectrale observatie om veranderingen in landgebruik te detecteren