Copernicus 'Digital Elevation Model' nu beschikbaar via Terrascope

Copernicus Digital Elevation Model nu beschikbaar via de EO viewer

Sinds 28 juni heeft u via onze Terrascope diensten ook toegang tot het Copernicus Digital Elevation Model (DEM). Het Copernicus ‘DEM’ is een op pixel gebaseerde gemodelleerde weergave van het aardoppervlak, inclusief gebouwen, infrastructuur en vegetatie. Elke pixel vertegenwoordigt een specifieke hoogtewaarde. Deze driedimensionale (3D) representaties van het aardoppervlak zijn essentieel voor rampenrisicomanagement. Denk maar aan het in kaart brengen en beoordelen van rampen, aan het voorbereiden, reageren op en voorkomen van rampen.

Na de release van het Copernicus Digital Elevation Model (DEM) GLO-90 in december 2019, bevestigde ESA ook de uitbreiding van de toegangsrechten van de 30 meter dataset (GLO-30) tegen eind 2020, waarbij werd bevestigd dat de dataset vrij beschikbaar zou zijn voor elke geregistreerde gebruiker.

Als toegewezen Copernicus Collaborative Ground Segment entiteit voor België en trots lid van Copernicus Relay en Copernicus Acadamy, delen we deze datasets graag via onze EO viewer. Deze DEM is afgeleid van een bewerkte DSM, genaamd WorldDEMTM. Het WorldDEMTM -product is gebaseerd op radarsatellietgegevens die zijn verkregen tijdens de TanDEM-X-missie, gefinancierd door een publiek-private samenwerking tussen de Duitse staat, vertegenwoordigd door het German Aerospace Center (DLR) en Airbus Defence and Space.

Oorspronkelijk wordt de Copernicus DEM geleverd in 3 verschillende instanties, namelijk EEA-10, GLO-30 en GLO-90, die verschillende resoluties, verschillende geografische omvang en verschillende formaten hebben. Binnen Terrascope bieden we toegang tot de twee openbaar beschikbare versies van de Copernicus DEM, de GLO-30 en GLO-90.

  • GLO-90 biedt een globale dekking op 90 meter
  • GLO-30 biedt een beperkte wereldwijde dekking op 30 meter, aangezien een kleine subset van tegels die specifieke landen bestrijken nog niet openbaar gemaakt is door het  Copernicus-programma.

    Noteer dat oceanen in beide versies geen tegels weergeven. Daar mag je uitgaan van hoogtewaarden gelijk aan nul. De gegevens worden verstrekt als cloud geoptimaliseerde geoTIFFS.

 

 

Ontdek de data

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!