WorldCover brengt globale landbedekking in kaart

WorldCover levert de eerste wereldwijde landbedekkingsproducten met een resolutie van 10 m voor 2020 en 2021 op basis van Sentinel 1 en 2 gegevens. Het is bijna in real-time ontwikkeld en gevalideerd, waardoor de impact en het gebruik voor de eindgebruikers worden gemaximaliseerd. Een enorme stap voorwaarts in de richting van gezamenlijk gebruik van Sentinel-satellietgegevens voor het wereldwijd in kaart brengen van landbedekking.

Een nieuw basiskaart voor globale landbedekking

Met een steeds veranderende omgeving is de behoefte aan accurate, tijdige en hoge resolutie informatie over landgebruik/landbedekking en de veranderingen daarvan de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hiervoor heeft de European Space Agency (ESA) in 2019 het WorldCover-project geïnitieerd. In oktober 2021 bracht het WorldCover-consortium een gloednieuwe en vrij toegankelijke wereldwijde landbedekkingskaart uit met een resolutie van 10 m voor 2020, gebaseerd op zowel Sentinel-1- als Sentinel-2-gegevens met 11 landbedekkingsklassen en een extern gevalideerde algehele nauwkeurigheid van 74.4%.

Na de positieve feedback van de gebruikers besloot ESA het WorldCover-project uit te breiden en vroeg het WorldCover-consortium om ook een 2021-versie van het product te produceren met een nog hogere kwaliteit. Deze verbeterde kaart voor 2021, die een nauwkeurigheid heeft van 76,7%, werd uitgebracht in oktober 2022 en is opnieuw gratis beschikbaar voor de hele gemeenschap.

Gratis en open toegang via de online viewer

Een wereldkaart op 10 m resolutie

Het doel van het WorldCover project van ESA was duidelijk: in minder dan 2 jaar een nieuwe wereldwijde landbedekkingskaart ontwikkelen met een resolutie van 10 m om waardevolle informatie te verschaffen voor tal van toepassingen zoals biodiversiteit, voedselzekerheid, koolstofbeoordeling en klimaatmodellering.

Tot nu toe waren hoge resolutie, regionale of continentale landbedekkingskaarten uitsluitend gebaseerd op optische gegevens (bijv. Sentinel-2- of Landsat-gegevens). Met zowel Sentinel-1 als Sentinel-2 op volle capaciteit, bood WorldCover echter de ideale basis om het synergetische gebruik van Sentinel-1 en Sentinel-2 op wereldwijde schaal voor het in kaart brengen van landbedekking te verkennen. Door deze gegevens te combineren konden de WorldCover kaarten bijna in real-time opgeleverd worden, een grote stap voorwaarts voor wetenschap en dienstverlening.

 

Ontdek WorldCover

  • Ongeëvenaard detail
    Een van de belangrijkste voordelen van de WorldCover-kaart zijn de ongekende details. Zowel door Sentinel-1- als Sentinel-2-satellietgegevens te gebruiken, konden we niet alleen de ruimtelijke resolutie verbeteren tot 10 m, maar het stelt ons ook in staat om informatie over landbedekking te verstrekken in gebieden met aanhoudende bewolking.
     
  • 11 verschillende landbedekkingsklassen met een resolutie van 10 m
    De WorldCover producten bieden 11 verschillende bodembedekkingsklassen. Van akkerland of grassland tot permanente waterlichamen over bebouwde gebieden, mangroven en nog veel meer, de WorldCover-kaarten zijn waardevol voor een verscheidenheid aan gebruikers die actief zijn in bijv. landbouw, biodiversiteit en natuurbehoud, ruimtelijke ordening, natural capital accounting, evenals klimaatverandering.
     
  • Onafhankelijke validatie
    Een van de belangrijkste vereisten van het ESA WorldCover-project was om het onafhankelijk te laten valideren. Deze validatie, uitgevoerd door Wageningen University, toonde aan dat de algehele nauwkeurigheid van het WorldCover-product met 11 klassen op wereldschaal 74,4 % is voor WorldCover 2020 v100 en 76,7 % voor WorldCover 2021 v200. 

Gratis en open toegang via de online viewer

De WorldCover-kaart is open en gratis voor iedereen die geïnteresseerd is in het volgen van wereldwijde veranderingen in landbedekking, via een gloednieuwe online viewer. De WorldCover-viewer geeft de WorldCover-kaarten 2020 en 2021 wereldwijd weer, maakt vergelijking mogelijk met composieten van Sentinel-1 en Sentinel-2 en maakt het ook mogelijk om gebiedsstatistieken tussen landen en regio’s te vergelijken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om feedback te geven over het product en het te downloaden in standaard geografische projectie (EPSG:4326).

Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de WorldCover-kaarten voor 2020 en 2021 gegenereerd zijn met verschillende algoritmeversies (respectievelijk v100 en v200), en daarom omvatten wijzigingen tussen de kaarten zowel veranderingen in de werkelijke landbedekking als veranderingen als gevolg van de gebruikte algoritmen.

Meer informatie over de WorldCover-kaarten, inclusief het downloaden en het gebruiken van de WorldCover-producten, het validatierapport, enz. zijn beschikbaaar op de WorldCover website.
 

WorldCover data acces

74,4%

Nauwkeurigheid

WorldCover (2021) heeft een algehele nauwkeurigheid van 76.7% met 11 klassen op wereldschaal. De nauwkeurigheidsniveaus per continent variëren van 73 tot 82 %. 

2.452k

Producten

WorldCover gebruikte in totaal 2 160 210 Sentinel-2 L2A producten en 291 855 Sentinel-1 GRD producten.

5

Dagen

Dankzij de speciale verwerkingsmethode en schaalbare infrastructuur die in WorldCover worden gebruikt, kon het team de hele wereld in minder dan 5 dagen verwerken.

Products and Services

Sentinel-2

Wereldwijde Sentinel-2 oppervlaktereflectiegegevens van een volledig jaar werden gebruikt als belangrijkste gegevensbron.

Sentinel-2 False Colour Composite (R= B8, G= B5, B= B4) boven de stad Edmonton (Canada)

 

Sentinel-1

Wereldwijde Sentinel-1 GRD Gamma0- gegevens werden gebruikt om de classificatie in bewolkte gebieden te ondersteunen en de discriminatie van bepaalde bodembedekkingsklassen te ondersteunen. 

Sentinel-1 False Colour Composite (R= VV, G= VH, B= VV/VH) boven de stad Edmonton (Canada)

Virtual Machines

De virtuele machines van Terrascope werden gebruikt bij de ontwikkeling van de WorldCover-kaart. 

WorldCover-kaart over de stad Edmonton (Canada)

Het WorldCover consortium bestaat uit een groep zeer ervaren Europese dienstverleners en onderzoeksorganisaties, die alle relevante aspecten van het in kaart brengen van landbedekking dekken. VITO (België) is de hoofdaannemer van het WorldCover consortium samen met Brockmann Consult (Duitsland), CS SI (Frankrijk), Gamma Remote Sensing AG (Zwitserland), International Institute for Applied Systems Analysis (Oostenrijk) en Wageningen University (Nederland). Ze hebben een lange staat van dienst op het gebied van samenwerking in diverse Europese en ESA-projecten, evenals de Copernicus Land and Climate Change Services. Deze use case is gepubliceerd in samenwerking met Ruben Van De Kerchove - VITO, project coördinator van WorldCover. 

WorldCover consortium

 

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!