CAPSAT, gewassen opvolgen en opbrengsten voorspellen met behulp van satellietbeelden
De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen opgesteld om tegen 2030 naar een duurzaam Europa te gaan. 'Circular Economy', 'Farm to Fork', 'Zero Pollution', 'Natural Capital, a modernized and simplified CAP', … zijn allemaal beleidsdomeinen van de ‘European Green Deal’. Remote sensing speelt hier een belangrijke rol, om de verschillende actieplannen te beoordelen, plannen, bewaken en implementeren. Dit geldt vooral voor verschillende landbouwdiensten waaronder ook het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie (EU’s Common Agricultural Policy, CAP).
In het CAPSAT project bekijkt men hoe we hoge-resolutiebeelden van verschillende satellieten (Sentinel) kunnen gebruiken om snel de juiste informatie in kaart te brengen. Dit laat een betere opvolging, begeleiding en controle van de landbouwers toe.
Jan Biesemans, expert geomatics & data science, geeft meer uitleg over CAPSAT en de mogelijkheden om satellietbeelden en remote sensing technologieën te gebruiken om gewassen beter op te volgen en opbrengsten te voorspellen.