Satellietbeelden tonen de impact van de hevige regenval in België

Overstroomde gebieden monitoren met Sentinel-1 satellietgegevens

Tussen 13 en 15 juli 2021 werden de Ardennen, Eifel en haar uitlopers in België, Nederland en Duitsland getroffen door ongekende langdurige en hevige regenval veroorzaakt door een stationair lagedrukgebied boven het zuiden van Duitsland. Op veel plaatsen regende het deze 3 dagen vrijwel onafgebroken en liepen neerslagtotalen lokaal op naar > 200 mm, een hoeveelheid die normaal in ongeveer 3 maanden valt. 

De radar aan boord van de Sentinel-1-satelliet, die ook metingen verricht wanneer het bewolkt is, laat de gevolgen van deze uitzonderlijke neerslag zien. De animatie toont afwisselend Sentinel-1-beelden van 9 juli en 15 juli 2021 (zie ook de EO viewer). De overstroomde gebieden van de Maas en haar zijrivieren zijn duidelijk zichtbaar aan de toename in blauwe gebieden in het beeld van 15 juli

De TerraFlood service, een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Universiteit Gent en VITO, biedt de mogelijkheid om vergelijkbare overstromingskaarten te verkrijgen. Deze gratis applicatie geeft op basis van Sentinel-1-metingen en aanvullende brondata (o.a. hoogtekaarten en bodembedekking) binnen 24 uur een helder overzicht van overstromingen en aanvullende informatie over overstromingsdynamiek en -frequentie. Deze informatie is zeer waardevol voor o.a. overheden en bedrijven actief in het kwantitatief waterbeheer, de landbouwsector en milieu- en natuurorganisaties.  

Een slider van bovenstaande beelden is hier beschikbaar

blijf op de hoogte!
abonneer op onze nieuwsbrief
nieuwe perspectieven

Blijf op de hoogte!